måndag 21 maj 2012

Hälsosamt i fokus: Sötmandel

Först ut i en ny serie kan jag kanske kalla det, återkommande inlägg där jag har olika kostkällor i fokus och berättar kostkällans hälsosamma effekter och näringsinnehåll och såklart tar jag upp olika kostkällor jag använder mig av i min kost. Först ut är en nytillkommen favorit, Sötmandeln.

Söta och goda

Mandel (Prunus dulcis) är ett träd, mandelträd, som bildar stenfrukter som är grågröna och ludna som persikor. Innuti frukten finns ett frö som går under namnet mandel. Stenfrukten mognar 7-8 månader och efter blomning torkar stenfrukten och öppnar sig och då kan fröet "mandeln" i frukten falla till marken.

Innehåller 20% protein

Mandeln odlades redan för 2500 år sedan i Grekland och användes då inom mat och medicin och då ansågs mandeln höja livskvalitet, ge liv åt intellekt och andlighet och motverka slembildning och därav vara bra mot hosta och astma.

Per 100g
595 kcal
52 g fett, varav 5 g mättade, 24g enkelomättade (mest oljesyra) och 11 g fleromättade (mest linolsyra)
20 g protein
13 g kolhydrater
7 g fibrer

Per 10 g = 10 st mandlar
60 kcal
5,2 g fett
2 g protein
1,3 g kolhydrater


Andra innehållsämnen:
Folsyra och flera olika B-vitaminer
E-vitamin
Fosfor
Järn
Kalium
Kalcium
Magnesium
Zink
Antioxidanter

Kort om antioxidanter: Kemiska molekyler som förebygger oxidation (kemiska reaktioner där reaktionen avger radikaler) Antioxidanter bekämpar dessa fria radikaler som kan vara skadliga för oss, som till exempel infektioner, inflammatoriska tillstånd och som kan påbörja bildningen av cancer. Mängden fria radikaler kan även öka när kroppen utsätts för stress. De viktigaste antioxidanterna är vitaminerna A,C och E. Selen, zink, magnesium och koppar är mineraler som också räknas som antioxidanter.

 Innehåller Amygladin som är verksamt mot cancer

Zink och e-vitamin är viktiga för att kroppen skall kunna bilda hormoner

Zink förstärker immunförsvaret

Zink och B-vitamin är viktiga för minnet, koncentrationen och humöret

Fibrer håller skadliga ämnen borta från tarmvägg och minskar risken för cancer i tarmar

Kalium och magnesium medverkar till att nervsystemet och muskler reagerar lättare och snabbare

Antioxidanter motverkar höga kolestrerolvärden, stärker skydd mot cancer och hjärt-kärlsjukdom

Sunda fettämnen (enkel- och fleromättadefettyror) sänker det onda, LDL, kolesterolet.

E-vitamin är bra för huden

B-vitamin har bra verkan på hår, hud och naglar.

Järn, som man lätt kan få brist av, är bra för syretransporten till lungorna och för blodvärdet.
 
När använder jag denna kostkälla:
Jag äter dem framförallt som de är då det är så goda och söta till mellanmål, äter cirka 5-10stycken mandlar om dagen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!