lördag 23 april 2011

Solen är bra i lagom mängd

Igår hade vi en trevlig och mysig eftermiddag/kväll hos Rickards föräldrar och syster. Satt ute hela eftermiddagen fram till solen gick ner vid halv åtta-tiden. Påskmat, sol, prat och så ska det låta + 2 härliga promenader dit och hem.

Om ett par timmar skall vi styra bilen hem till mamma, syrran och Malte på lite påskmat ute på altanen igen skulle jag tro. Att vi skall sitta ute tvivlar jag inte på men vad det bjuds på återstår och ser :P

Kanske att det kommer synas efter helgen att man fått lite sol på sig :) Efter denna långa vintern har jag ju minst sagt blivit blek, haha! Trevligt när fräknarna på näsan kikar fram igen. Men det bästa är att man känner sig så mycket piggare när solen är framme och när man fått sol på sig. Gäller bara att inte bränna sig!

Solens strålar gör att vi producerar D-vitamin. D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium och bygger upp skelettet och motverkar på så sätt benskörhet. Kroppen kan få D-vitamin via födan eller genom att vi solar alternativt genom kosttillskott. Det räcker med korta stunder i solen för att dagsbehovet av D-vitamin är fyllt. Cirka 15 minuter i sommarsol på ansikte och armar räcker. Mer sol ger inte mer D-vitamin, då huden stänger av när behovet fyllts.

I Sverige är solen för svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. Då är det viktigt att få i sig D-vitamin genom födan. D-vitamin finns bland annat i fet fisk, äggula, lever och mejeriprodukter. På vinterhalvåret riskerar vi i Sverige att få brist på D-vitamin som enligt forskning kan vara kopplat till olika sjukdomstillstånd bland annat depression, infektioner, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Forskning har visat att D-vitamin minskar antalet fettceller och är kopplat till muskelstyrka och balans :)

Så ut i solen och få D-vitamin :) Men sola Lagomt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!