onsdag 7 december 2011

Att dieta

Jag började min diet inför Luciapokalen 1 augusti i år, så totalt 18 veckor dietade jag inför tävlingen. Kom ihåg att jag såg fram emot att starta dieten i augusti, såg fram emot hur kroppen skulle svara, få se resultat och se om jag skulle hinna komma i tävlingsform.

Nu står jag här och har genomgått en diet och kommit i tävlingsform, och hur upplevde jag att gå på diet?

För det första måste jag säga att dessa 18 veckor jag dietade verkligen rullade fram, det vara i princip sista (tävlingsveckan) jag upplevde gick långsamt. Jag har under hela dieten mått bra, den första tiden upplevde jag inte alls jobbig utan bara rolig. I slutet var det mer jobbigt och jag var rejält trött vissa dagar men upplevde mig de flesta dagar relativt pigg ändå. Humöret har hållt sig stabilt hela dieten, har nog upplevts väldigt fokuserad och disiplinerad och instängd i min egna lilla bubbla av andra under dieten, särskilt i slutet. Glad för det mesta men orkeslös och tyst många gånger men få gånger arg och inte en enda gång varit ledsen och gråtit relaterat till dieten under dessa 18 veckor.

Att ha ätardagar på lördagar som jag hade fram till oktober någon gång tyckte jag fungerade bra för mig, det var skönt att ha en "pausdag" en gång i veckan och där jag kunde äta vad jag vill. I slutet av dieten hade jag mer höjardagar på lördagar då jag fick lite potatis och knäckebröd och lite gott på kvällen, det upplevde jag däremot jobbigt då jag bara fick litegrann, det var svårt då att inte ta några extra knäckemackor. Så dessa höjardagar var ganska plågsamma, svårt att hålla sig till en liten bit av kakan när jag ville ha hela kakan :P

Suget efter annan mat har varit värst på kvällarna för min del, men som tur är har jag varit trött på kvällarna så det har kunnat lindrats med att gå och lägga sig :P När kolhydratsintaget minskats har mer sug kommit och vissa perioder har jag inte kunnat sluta tänka på mat. De gånger jag tappat fokus och bara gått runt och tänkt på mat har varit jobbiga, några jobbiga "mattänkarperioder" har jag haft men som tur var har det gått över :)

Annars har kosten fungerat bra och varit god under hela dieten och jag har kunnat ligga på ett högre intag större delen av dieten och sluppit vara superhungrig. De veckor jag var som hungrigast var då jag fått nytt upplägg och intaget hade minskats, men veckan efter hade kroppen vänjt sig och hungern minskade igen. Om det är någon dietmat jag inte är sugen på sähär efter dieten så är det torsk och broccoli, särskilt osaltat :P

Träningen då, ja som mest låg jag på runt 15 timmars träning per vecka ett tag. 5 styrkepass per vecka och en massa cardio på morgonen och efter styrkan och i några veckor körde jag 2 korta intervallpass extra. Morgoncardion var antingen powerwalk eller jogging. Morgonpromenaderna var favoriten, superskönt de flesta mornar att traska runt och lyssna på radion, men måste säga att joggingen också fungerade bra. Hade aldrig innan dieten joggat innan frukost. Cardion efter styrkan kom igång någon gång efter halva dieten om jag minns rätt och har nästintill hela tiden spenderats på crosstrainer. Måste erkänna att det fungerade bra med musik i öronen och något som täckte klockan på crosstrainer men i slutet var jag väldigt trött på crosstrainern så när det i slutet började trappas av från 45 minuter till 30 minuter och sedan näst sista veckan slapp crosstrainern helt och körde i stället 20 min på trappmaskin var jag mer än glad :) Intervaller har också körts under dieten och det är en träningsform jag tycker är kul och känns väldigt effektiv :)

Ibörjan av dieten körde jag alltid styrketräningen på eftermiddagen eller kvällen, men en bit in i dieten ändrade jag upplägg och körde all träning på förmiddagen. Körde morgoncardion och var sedan hemma en stund och åt frukost och åkte sedan iväg till gymmet. Detta tyckte jag fungerade mycket bättre då jag alltid var piggast på morgonen och under förmiddagen under dieten. På eftermiddagen blev jag alltid segare och tröttare och då var det skönt att ha träningen gjord.

Något jag tror varit positivt under denna dieten är att jag inte jobbat, bara i början. Att inte ha jobbat har medgett till att jag kunnat lägga all min energi och fokus på kosten och träningen. Jag tror jag skulle ha upplevt dieten annorlunda om jag hade haft arbete. Men om jag kommer genomgå en diet igen så kommer det med all säkerlighet finnas ett arbete med i bilden.

Att vara disiplinerad och hela tiden vara före med planering är viktigt under diet!

Jag har lärt mig så mycket av att gå på diet, jag har lärt känna min kropp bättre och på hur jag reagerar psykiskt. En väldig erfarenhet rikare har jag blivit och jag är glad och stolt över att jag klarat av att dieta :) Och om det har fungerat så bra som det gjort denna gången är jag inte främmande för att någon gång göra det igen :)

Här kommer lite bilder från i sommars, någon månad innan dieten startade och bilder från tävlingen.
1 kommentar:

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!