söndag 11 december 2011

Chokladgröt

Låter onyttigare än vad det är :P Provade idag en ny mummsig frukost :)

Koka vanlig fiberhavregrynsgröt med 1 tsk kakao, 1 tsk till en portion, och servera med mosad banan och mjölk. Jättegott! Att strö på lite kokosflingor på bananen har jag hört också skall vara gott men inget jag kunde prova då jag glömde handla det igår. Men det skall provas det med :)


"Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen - bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin.
Dessutom innehåller kakao ämnen som ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Det är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det finns även studier som visar att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket gör att de vidgas och att blodtrycket sjunker. Ett lägre blodtryck bidrar till minskad risk för hjärnblödning och hjärtinfarkt. 
Precis som kaffe och te innehåller kakao xantinderivat: koffein, teofyllin och teobromin, vilka alla tre är stimulerande. Medan kaffe innehåller mycket koffein innehåller choklad bara en 1/20 del, vilket inte är i närheten av koffeinmängden i kaffe. 
I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao."
Här fann jag denna informationen!


Annars idag blir det pepparkaksbak hemma hos mamma och just nu står julskinkan här hemma i ugnen så jag hoppas den hinner bli färdig innan det är dags att åka :P Blir gott med skinkmacka till lunch :)

Ha en härlig söndag!

Kram*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!