tisdag 18 september 2012

Amonosyrorna konkurrerar med varandra!Protein är uppbyggda av aminosyror, de är sammankopplade i långa kedjor. Det finns 20 olika aminosyror och hur de är sammankopplade i kedjan ger just det proteinets unika funktion och fysiska egenskap. Kedjorna kan vara allt ifrån ett par långa upp till tusentals sammankopplade aminosyror i en kedja!

Aminosyror delas upp i essentiella och icke essentiella. Med essentiell menas att de måste tillföras kroppen via kosten. Bland de essentiella aminosyrorna hittar vi de grenade aminosyrorna Leucin, Isoleucin och Valin som går under det mer igenkännande namnet BCAA. Dessa tre aminosyror fungerar som ett snabbt muskelbränsle och är på så sätt muskelskyddande, minskar mjölksyrabildning och har ökar vår ”pigghet”. Varför detta är ett tillskott personer tar i träningssammanhang, men BCAA får vi också i oss från kosten vi äter.

BCAA konkurrerar med en annan essentiell aminosyra som heter Tryptofan som har som viktig funktion att bilda vårt ”må bra” hormon Serotonin. Serotonin gör oss behagligt trötta, gör oss nöjda och minskar ångest. Den där sköna känslan många upplever efter träning. Alltså konkurrerar BCAA och Tryptofan att komma in i hjärnan, vid träning förbrukas med BCAA som bränsle och mer Trypotofan kan då nå hjärnan och Serotoninet har sin effekt och därav mår vi psykiskt bättre av träning. Om BCAA får övertaget in i hjärnan har det visat sig att dessa aminosyror kan leda till att vi blir deprimerade och kan då orsakas av ett för högt intag av just BCAA och då i form av tillskott. Via kosten är det mycket svårt att överdosera BCAA då vi samtidigt får i oss många andra aminosyror, bland annat Tryptofan.

Så jag rekommenderar om man tar BCAA i form av tillskott att endast ta dessa i rätt doser och i samband med att man skall träna!

EAA finns också som tillskott och skillnaden där mellan BCAA och EAA är att EAA innehåller samtliga essentiella aminosyror som är cirka 10 st olika.

Med detta sagt vill jag även säga att jag tycker både BCAA och EAA är bra tillskott att främst ta i samband med träning, jag använder själv båda som tillskott. BCAA brukar jag ta innan jag sticker ut på min morgoncardio och jag upplever skillnad i både pigghet och återhämtning. EAA använder jag mer kring min styrketräning. Det är viktigt att ha kunskap så därför delar jag nu med mig av min kunskap som jag lärt mig :)4 kommentarer:

 1. men varför bara repetera något man hört- drar du inga egna slutsatser/analyser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något som är besvisat att dessa aminosyror konkurrerar med varandra och i texten delger jag mig av kunskapen jag har och hur jag tycker man skall tänka kring just tillskottet av BCAA. Så egna slutsatser har jag allt dragit :)

   Radera
 2. Hej! Tack för bra läsning! Jag har gjort en sida om aminosyror då jag tycker dessa fantastiska syror förtjänar en egen sida. Kolla gärna in på www.aminosyrorna.nu och säg vad du tycker, feedback från ett proffs som dig uppskattas :)

  Med vänlig hälsning
  Niklas (LESSER84 instagram)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsegod :) Jag tittar gärna in på sidan :)

   Radera

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!