tisdag 4 september 2012

Bästa stekfettet

Ja detta med stekfett har vi diskuterat mycket under utbildningen, vilket fett är egentligen det bästa att steka i? För det första är själva stekningen inte särskillt bra, stekmutationer bildas framförallt vid stekning av protein som ökar risken för cancer. Värre än stekning är fritering men tillbaka till stekfettet.

Flermomättade fetter är känsliga för värme och inte lämpligt att ha som stekfett, exempelvis olivolja och rapsolja. När de blir upphettade bildas såkallade "funny fats" och är skadliga för hälsan bland annat skada hjärta och kärl. Alla fettsyror mättade som omättade ger olika "funny fats" vid stekning och upphettning men i olika mängd. Mättade fettsyror bildar färre "funny fats" Att använda så lite stekfett som möjligt är en bra regel att följa, jag själv använder oftas inget stekfett alls när jag steker något. Men om man inte steker ofta tycker jag man skall ta det stekfett man tycker är godast när man väl steker men steker man ofta kan det vara något att överväga eller börja steka mindre helt enkelt.

Bästa sekfettet då! Svårt att avgöra då alla fetter förstörs vid stekning men jag skulle efter diskussion på utbildningen säga detta billiga kokosfettet som finns i vanliga mataffärer.En mättad fettsyra utan smak som är okej att steka i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!