torsdag 31 mars 2011

16. Favoritlivsmedel

Ägget!

Inget svårt val. Kan man ha till i princip ALLT och super gott att äta som det är i många olika former :) Mycket bra protein- och fettkälla dessutom. Innehåller viktiga och bra vitaminer och mineraler som D-vitamin, järn, zink, calcium och folat. 

Kolesterol och ägg har länge varit en snackis, ex att man skulle äta max ett ägg om dagen. Synen på kolesterol och ägg har förändras men kanske många gånger lever kvar? De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag.
 
Detta är två-tre gånger mer än vad man normalt får i sig med kosten, att jämföra med innehåller en äggula 0,2g kolesterol. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, bland annat för framställning av hormoner och gallsyror, cellernas tillväxt och funktion. Kroppens kolesterol bildas av levern utifrån de olika fetter vi äter.
 
Det är det mättade fettet som höjer halten av det ”onda” kolesterolet. Det onda kolesterolet kan fastna och skada våra blodkärl och på sikt öka risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Ägg innehåller mest enkelomättat fett som ökar det ”goda” kolesterolet. Det goda kolesterolet motverkar det onda kolesterolets effekt på kärl och kropp.
 
Äter vi mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion av kolesterol medan om vi äter lite kolesterol i maten så höjer levern sin produktion. Så kroppen reglerar själv :)

Var inte rädd för kolesterol utan ät fett, men en sak att tänka på att äta mer av de bättre fetterna :)

Ägg innehåll per 100g (cirka 2 normalstora ägg)

135 kcal
12,3 g protein
9,7 g fett (mättat fett 2,6g, enkelomättat fett 4g, fleromättat fett 1,5g)
0,4 g kolhydrater

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!