söndag 15 april 2012

Diet V/S Uppbyggnad

Ja vad är det för skillnad, stor skillnad fast samtidigt ändå inte tycker jag och jag ska försöka förklara hur jag tänker och vad som för mig skiljer diet och uppbyggnad.

Först tänkte jag förklara syftet med de båda. Under diet menar jag när jag skall gå ner i vikt, och då i fettprocent. Därav krävs en långsam och stabil viktnedgång under en längre tid, min första diet varade i 18 veckor.

Under uppbyggnadsperiod (där jag befinner mig nu) är fokus på att bygga muskelmassa och förbättra och utveckla kroppen. Ingen viktnedgång här, utan i stället sakta gå upp i vikt eller stå still i vikt efter att ha dietat gått upp till normalvikt igen.

Kosten:

Vad gäller mat så är det i princip samma mat under diet och uppbyggnad, det som skiljer är då mängden mat och proportionerna mellan protein, kolhydrater och fett. Under uppbyggnad skall jag äta mycket mat, helst lite över det dagsbehov jag har för att kroppen skall kunna bygga upp kroppen och under diet ligga under, men inte för mycket under, dagsbehov av energi för att kunna förbränna fett. Protein består maten till stor del av både under uppbyggnad och diet, det är proportionerna av fett och kolhydrater som främst skiljer uppbyggnad och diet. Mer kolhydrater och fett under uppbyggnad och under diet är det kolhydrater och fettet det dras ner på under dietens gång. Jag äter mer kolhydrater och fett i början av dieten som sakta men säkert sänks under dietens gång.

Kcalintaget under uppbyggnad håller sig ganska stabilt, jag hittar ett lagomt intag för mig där vikten sakta går uppåt efter dietslut och sedan står någorlunda still. Jag väger inte maten under uppbyggnad utan kör på ögonmått och känsla för att ha en mer avslappnad relation till maten, därav blir kcalintaget per dag bara ungefärligt lika. Under diet däremot är det mer vägning och måttande av maten och där kcalintaget per dag blir mer exakt. Högre kcalintag i början av diet och som sänks lite vartefter dieten går och hur kroppen svarar. Ex: förra dieten startade jag på cirka 2000 kcal/dag och i slutet av dieten höll jag ett intag på cirka 1500 kcal om jag inte missminner mig helt. Detta är ju något som är individuellt och jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av någon med kosten under en tävlingsdiet.

Godis och sådant, under förra dieten hade jag en fri dag per vecka (i början av dieten) där jag bland annat åt godis och det jag var sugen på. Men bara en gång i veckan och i slutet inga dagar i veckan. Under uppbyggnad är inte reglerna så strikta utan jag kan unna mig saker mitt i veckan.

Träningen:

Uppbyggnad är det fokus på styrketräningen och mängden konditionsträning sänks för att kroppen skall ha energi till styrketräningen och få en så optimal återhämtning och uppbyggnad som möjligt. Lite konditionsträning under uppbyggnad kör jag. Under diet är styrketräningen en stor del av träningen men den delas med en heldel konditionsträning. Morgoncardio är ett vanligt inslag under diet :)

Koll på vikt:
Under uppbyggnad kollar jag mått på kroppen och vikt cirka en gång per månad för att se vart hän det bär, om jag skall ändra något vad gäller maten och för att ha lite koll. Under diet är "kollarna" oftare, vikt en gång i veckan och mått tar jag varannan vecka för att se hur kroppen svarar.

Så det är lika mat och träning under diet och uppbyggnad fast samtidigt väldigt olika, olika fokus och då ändras träningen och kosten för att fokuset skall bli rätt :) Finns endel annat som skiljer diet och uppbyggnad också vad exempelvis gäller tänkandet och hur man känner sig i kroppen och rutiner men här har jag tagit upp endel av vad gäller kosten och träningen. Det andra får jag ta en annan dag :)

Hoppas ni som frågat och funderat på vad som skiljer diet och uppbyggnad fått något bra svar :)

Uppbyggnad

Uppbyggnad

Diet


Diet

2 kommentarer:

  1. Grymt inlägg! Jag ligger själv i vecka fem av sex på min dietperiod. Ytterligare tolv veckor låter sjuuukt tungt.

    Nu ser jag bara fram emot att äta riktigt igen och kanske bulka lite. :)

    SvaraRadera
  2. Det är inte lätt, men jag inser varje dag att mat är såå viktigt! Jag har svårt att äta rätt. Äter alltid för lite.

    SvaraRadera

Lämna gärna ett fotspår efter dig :)
Ha en fin dag!